Donnerstag, 8. Oktober 2009

S baťohem do autobusu?

Nerad cestuji dálkovými autobusy s baťohem. Někteří řidiči mě totiž nutí dát si baťoh do zavazadlového prostoru. Já obvykle odpovídám, že si jej tam rád dám, když mi v případě ztráty či poškození nějaké věci v baťohu vyplatí odpovídající náhradu. Poté často následuje méně či více emotivní dialog. Řidič mi pochopitelně nic nezaručí, ale ne vždy je ochoten pustit mne s baťohem do autobusu.

Můj osobní názor je, že pokud dopravce trvá na převozu zavazadel v prostoru bez přímé kontroly jejich majitelů, tak by měl poskytovat záruku za jejich bezpečnou přepravu a předání. Autobusoví dopravci však mají jiný názor a zvyklosti. A navíc ještě chtějí na rozdíl od železničních dopravců za převoz zavazadla zaplatit.

Způsobů, jak popsaný problém řešit, si dokáži představit více, např.:
  • vylepšení možnosti ukládání zavazadel u/nad/pod sedadly,
  • zamykatelné schránky v zavazadlovém prostoru,
  • pojištění převážených zavazadel.
Zatím jsem však nezaznamenal, že by se některý z autobusových dopravců o tento problém zajímal. Ale možná jsem jediný, komu to vadí...

2 Kommentare:

  1. Dobře to měli zařízené v Anglii, autobus měl dva řidiče. Při nastupování se jedne staral o lístky a druhý ukládal zavazadla, na každém byla nalepená část lístku.

    Při vystupování stačilo ukázat lístek a řidič k tomu našel batoh.

    AntwortenLöschen
  2. Michal: To by určitě bylo použitelné řešení...

    AntwortenLöschen