Freitag, 2. Oktober 2009

Micka vs. Ouško aneb demokracie pro děti

Naši kamarádi Hanka s Pepou jezdí čas od času s dětmi (Jáchymem a Emou) na chatu, kde je nedávno začalo navštěvovat koťátko. Jáchym navrhl, že by se mohlo jmenovat Micka. To se však nelíbilo Emě, která by raději kočičce říkala Ouško.

Když si Hanka všimla rodícího se konfliktu, tak svolala rodinnou schůzi, na které nechala Jáchyma a Emu, aby řekli, jaká jména navrhují a proč. Pak vybraná jména ohodnotili ostatní členové rodiny. Padly další argumenty a v závěrečném hlasování vyhrálo Ouško. Všichni byli s výběrem jména spokojení. Jáchym se s prohrou bez problémů smířil, jelikož uznal, že argumenty pro Ouško byly silnější. Kočička byla rovněž spokojená, jelikož ji obě děti měly i dále stejně rády.

Asi ne vždy se dají dětské hádky takto ukázkově řešit. Je ale jistě skvělé se o to snažit. Nejenom, že se tím předejde zbytečnému křiku, ale děti si zároveň v sobě odnesou elementární základy demokracie. Když se podívám na současné politické šarvátky, tak si říkám, že generace dnešních vrcholných politiků byla zřejmě o tuto složku výchovy ochuzena.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen