Mittwoch, 16. Februar 2011

Proč by výrobci mobilů neměli dělat software

Začátkem roku jsem si koupil svůj první chytrý mobil - Xperia X8. Po stránce hardware je za cenu necelých čtyř tisíc vynikající. Operační systém Android funguje parádně. Prostřednictvím mnoha rozšíření jsem si z telefonu postupně vytvořil velmi užitečného pomocníka. Přesto, když se mě někdo zeptá, zda bych mu doporučil koupi tohoto telefonu, tak neodpovídám zcela jednoznačně. Sony Ericsson byl totiž velmi čilý v oblasti vývoje software...

1. Instalace nové verze Androida
Mobil se dodává s verzí Androida 1.6. Instalaci nové verze vyřešil Sony Ericsson neuvěřitelně komplikovaně. Předpokládal jsem, že někde v menu telefonu kliknu na volbu povýšení na novou verzi systému a po chvilce čekání bude hotovo. Na takový přístup jsem zvyklý z Ubuntu, který je stejně jako Android založen na Linuxu. Pro aktualizaci systému Xperie jsem však musel nejprve najít počítač s Windows, což je v naší domácnosti celkem obtížné, do něj nainstalovat aktualizační software, ten propojit s Xperií a jeho prostřednictvím nahrát do mobilu novou verzi Androida. Řekl bych, že Sony Ericsson nepochopil, že chytrý mobil je malý počítač, který by neměl potřebovat pro základní úlohy pomoc od většího bráchy.

2. Předinstalovaný software
Když jsem nainstaloval nový systém a začal si s telefonem hrát, tak jsem zjistil, že je v něm sice mnoho předinstalovaných aplikací, ale ty většinou buď nepotřebuji nebo mi nevyhovují anebo ani nefungují. To by mi nemuselo nijak moc vadit, jelikož v Android marketu jsem našel všechny aplikace, které potřebuji. Problém je, že předinstalované aplikace nejdou odinstalovat a dokonce ani skrýt. Zabírají tedy místo v paměti přístroje i na ploše. Vyřešil jsem to alespoň tak, že jsem je přesunul na samostatnou kartu, kde vznikla tak trochu smutná galerie softwarových nezdarů Sony Ericssonu. (S předinstalovanými aplikacemi od Google naštěstí zatím problémy nemám).

3. Aktualizace Androida
Xperii X8 jsem si kupoval i přes to, že jsem věděl, že Sony Ericsson nepřipraví novější aktualizaci Androida, než je 2.1. Není to sice velký handicap, ale už jsem narazil na dvě užitečné aplikace, které jsem nemohl nainstalovat, jelikož vyžadují minimálně Androida 2.2.

Závěr
S ohledem na tuto zkušenost budu příště při výběru telefonu velmi obezřetný k lákání na úžasný software od výrobce telefonu. Od výrobce telefonu budu chtít "pouze" vynikající hardware, minimální zásahy do operačního systému a možnost snadno instalovat jeho aktuální verzi.

4 Kommentare:

  1. Android je hodně dobrý SW a zřejmě položí všechny ostatní v mobilech, ale zatím teprve začíná a tak má své mouchy. X8 si koupila dcera a třeba oproti X10 mini má své plusy a i mínusy. Celá řada Xperia je první pokus SonyEricsson o Android. A telefon s Androidem za 4000Kč, to nemůže být dotažený zázrak, to by si lidi pak nekupovali X10 a další. A pokud jde o aktualizaci OS, má to tak většina těchto mobilů. Sice by šlo stáhnout aktualizaci do mobilu a po restartu natáhnout nějaký loader, ale pravděpodobnost problémů je asi vysoká. Osobně bych X8 tolik neodsuzoval, spíš vidím, že je dnes velký problém pro dost lidí takový mobil používat. Chybí jim dostatečná technická vzdělanost. Je to vidět i z některých recenzí.

    AntwortenLöschen
  2. Souhlasím s Vámi. Své investice nelituji. Naopak jsem překvapen, co vše je možné s telefonem za 4 tisíce dělat. Chtěl jsem ale upozornit na problémy, které mohou uživatelé s telefonem mít. Kdybych nyní vybíral nový telefon, tak bych chtěl co nejčistší Android s minimem programátorských zásahů od výrobce telefonu.

    Mimochodem, s ohledem na problémy s aktuální aktualizací WP7 začínám chápat, proč Google nechává aktualizace na výrobcích telefonů.

    AntwortenLöschen
  3. Já osobně vlastním tento telefon, protože jsem věrným Sony Ericssoňákem :). Nejdříve jsem toužil po modelu x10, jako první se mi ale dostal do ruky tento "menší bráška". Osobně bych tento telefon už nikomu nedoporučil, na trhu je mnoho lepších, které jsou ve stejné cenové kategorii. Tento telefon naprosto postrádá multitouch (případně dualtouch), má mizerné dílenské zpracování (bakeliťák) a podpora SW je také špatná. Ohledně toho SW bych podotknul, že SE jednoduše zaspal, tím že po X10 vydal druhý telefon s Androidem 1.6 si sám podkopal nohy. Teď se to snaží zaplátovat rychlými aktualizacemi u nových telefonů z jejich dílen, což je velmi pěkné, každopádně na X10, za které dali mnozí lidé nemístné částky, doufajíc v dobrý servis se jaksi pozapomnělo.

    AntwortenLöschen
  4. Souhlasím s Vámi. K dobru Sony Ericssonu bych však chtěl zmínit, že nejnovější Xperia Arc už (alespoň dle recenzí) obsahuje téměř čistý Android a Sony slibuje, že jej bude rychle aktualizovat.

    AntwortenLöschen