Donnerstag, 3. Dezember 2009

IT ve znamení chytrých displejů

V poslední době se čím dál tím více prosazují zařízení, která mají několik společných rysů:
  • mají procesor, baterii, paměť, operační systém, připojení na Internet a plochý displej,
  • jsou snadno přenosná,
  • klávesnice není jejich nezbytnou součástí.

Jde o netbooky, ebooky, chytré telefony, navigace, apod. Uživatelské rozhraní těchto zařízení se pomalu sbližuje. Prosazují se dotykové displeje, takže zobrazovací zařízení zabírají na těchto zařízeních čím dál tím více prostoru a minimálně vzhledově těmto zařízením dominují. Pokud bych měl tuto skupinu spotřební elektroniky nějak nazvat, tak bych asi použil pojem chytré obrazovky nebo chytré displeje.

Ceny chytrých displejů klesají a s ohledem na očekávatelné masivní prosazení těchto typů zařízení, je pravděpodobné, že během dvou tří let budou jejich ceny oproti dnešku velmi nízko.

Internet se jejich prostřednictvím dostane téměř všude. Do našich kapes, kanceláří, ložnic, kuchyní, dopravních prostředků,... Ať se podíváme kamkoliv, odevšad na nás bude koukat nějaká obrazovka připravená dopravit data z nebo na globální počítačovou síť.

Programátoři se budou muset vyrovnávat s mnohem širším spektrem operačních systémů a zařízení, než doposud. Webové aplikace budou nuceny poskytovat výstupy nejenom pro obrazovky počítačů, ale i pro dosti heterogenní svět chytrých displejů. Předobrazem budoucích webových aplikací může být Twitter, který nemá nejmenší problém být součástí nejroztodivnějších zařízení a programů.

Domnívám se, že právě webové aplikace budou maltou spojující krabičky s chytrými displeji do současného IT světa. Internet tak bude dále posílen a matadoři ze starého offline světa budou ještě více nuceni ke změnám svých strategií. Díky chytrým displejům se opět o pořádný kus přiblížíme Snílek zaslíbené zemi, ve které jsou všichni a všechno stále online.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen