Montag, 7. Dezember 2009

Svíčková, pivečko a 2kWh

Na cestách považuji za samozřejmost využívat přestávek na jídlo také k dobití baterií notebooku. V poslední době se množí zprávy o vývoji nových baterií, které pojmou mnohem více energie a jsou schopny rychlejšího nabíjení než ty současné. Ceny elektřiny zároveň celkem stabilně rostou a lze očekávat, že i přes aktuální výkyv směrem dolů, budou růst i nadále.

Energie a to především ta elektrická bude čím dál tím významnější položkou všech rozpočtů, včetně těch hospodských a restauračních. Jestliže dnes vyjde jedno nabití notebooku např. na 0,5 Kč, tak v budoucnosti nikterak vzdálené může tato částka snadno narůst na násobky této částky. Nabití notebooku by jednou mohlo stát více než káva, kterou host během nabíjení vypil.

Časem možná volně dostupné zásuvky v restauracích zmizí a nahradí je zásuvky za poplatek. Výše poplatku se bude zřejmě odvíjet od množství spotřebované elektřiny. Vrchní pak budou účtovat: " Takže to byla jedna svíčková, pivečko a dvě kilowatthodiny..."

Na druhou stranu se však bude rovněž snižovat spotřeba počítačů a zvyšovat efektivita fotovoltaických článků, takže možná nakonec nebude ani žádné nabíjení zapotřebí.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen