Freitag, 27. November 2009

Jak financovat Linux

Ubuntu začíná zavádět nové placené funkce. Zatím jde pouze o online úložiště Ubuntu One, které nabízí 2GB prostoru zdarma a 50GB za 10USD měsíčně. V blízké budoucnosti by mělo jít o placené programy nabízené přes Centrum softwaru.

Aby distribuce byla schopna dalšího rozvoje, tak jí nemohou stačit finance za placenou podporu. Cílem distribuce by mělo být, aby byla natolik stabilní, přehledná a uživatelsky přívětivá, aby podpora nebyla třeba. Financování vývoje přes podporu je z tohoto pohledu protimluv. Zpoplatnění distribuce pro běžné uživatele je ve velmi konkurenčním prostředí linuxových distribucí jen těžko představitelné. Zbývá tedy pouze zpoplatnění nadstandardních funkcí.

Online úložiště je jednou z funkcí, které se v tomto směru nabízí. Existují sice služby, které nabízí více funkcí a nižší cenu, ale pokud bude Ubuntu One kvalitně integrováno do systému, tak bude pro většinu uživatelů první volbou. Osobně Ubuntu One zatím používám pouze coby zálohu poznámek z Tomboye. Ostatní věci se mi zdají trochu nedotažené, ale dokáži si představit, že po zdokonalení online zálohování dat, nemusí trvat dlouho a budu potřebovat více než zdarma poskytované 2GB.

Přidání placených programů do Centra softwaru považuji za ještě perspektivnější než Ubuntu One. Domnívám se, že by mohlo jít o podobně úspěšný obchodní model, jako je prodej aplikací pro chytré mobilní telefony v čele s iPhonem. Ubuntu tímto způsobem může být obohaceno o komerční programy, které mu zatím chybí. Komerční programy sice nejsou pro Linux nic nového, ale díky tomu, že velmi často nejsou jednoduše integrovány do distribucí, tak je jejich instalace příliš složitá (pro obyčejného uživatele), takže svým autorům příliš velké zisky nepřináší. To by se mohlo brzy změnit a znamenat velmi silný impulz pro rozvoj Ubuntu a snad i dalších distribucí.

Je velmi pravděpodobné, že části uživatelů Ubuntu se nebude integrace placených služeb do distribuce líbit. Pokud se jim však tyto služby nebudou příliš vnucovat, ale budou nabízeny jen jako doplněk, tak by je nemusely přimět k přechodu k jiné distribuci. Část uživatelů placené služby naopak uvítá a bude v nich vidět nejenom rozšíření možností distribuce, ale rovněž cestu, jak podpořit rozvoj Linuxu.

Bude velmi zajímavé sledovat, kolik lidí využije možnost koupit si nějakou aplikaci přes Centrum softwaru. Tipuji, že by mohlo jít o relativně vysoká čísla. Vycházím z toho, že hlavním důvodem proč lidé přecházejí na Linux není neochota platit, ale např. koncepce Linuxu, vysoká bezpečnost, některé pokročilé funkce, inklinace ke svobodným a otevřeným programům, hledání alternativ, atd.

Zjednoduším-li obchodní model Ubuntu, tak ten by měl v blízké budoucnosti stát na třech nohách:
  • prodej technické podpory,
  • placená verze online úložiště,
  • provize z prodeje aplikací.
Osobně si dokáži představit, že k prodeji aplikací bude přibalena i prodejna či půjčovna hudby, filmů, knih, apod. Co si naopak představit nedokážu je integrace reklamních ploch do grafického prostředí a zpoplatnění distribuce jako takové. Existuje sice možnost nabízet placenou verzi Ubuntu podobně jako to dělá Mandriva nebo Suse, nejsem však moc přesvědčen o životaschopnosti tohoto modelu. Navíc by to zřejmě bylo v rozporu s filozofií Ubuntu.

Doufám, že ostatní distribuce na snahy Ubuntu zareagují. Jinak by se mohlo celkem rychle stát, že jejich tržní podíl bude dále klesat. Ubuntu má již nyní celkem dobře nakročeno, aby se stalo jedinou distribucí Linuxu pro běžného uživatele. Asi by nebylo dobré, kdyby mu ostatní distribuce dobrovolně vyklidily pole.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen