Montag, 27. August 2012

Podporuje inovace více iOS nebo Android?

Podle komentářů k soudnímu rozhodnutí ve sporu mezi Applem a Samsungem šlo Applu zřejmě více o poškození Androidu než Samsungu. Je to logické, i pokud by Samsung zmizel z trhu chytrých telefonů a tabletů, tak jej okamžitě nahradí jiní výrobci.
Argumenty obou stran sporu se točily především kolem inovace. Apple: "Pokud firmy nebudou moci chránit své duševní vlastnictví, tak se jim nevyplatí investovat do vývoje." Samsung: "Patentování trivialit omezuje možnosti inovovat." Který argument je v tomto sporu blíže pravdy může pomoci srovnání operačních systémů iOS a Android s ohledem na to, jak přispívají k rozvoji.

1. Počet výrobců
Zařízení s iOS vyrábí pouze Apple. Počet výrobců, kteří vyrábí zařízení s Androidem je poměrně značný. Čím více výrobců daný operační systém využívá, tím vyšší lze předpokládat tlak na inovace.
iOS - Android                       0 : 1

2. Rozmanitost zařízení
Apple vyrábí v tuto chvíli s iOS pouze iPhone, iPad, iPod a Apple TV. Tj. celkem 4 typy zařízení. Obdobná zařízení jsou vyráběna i s Androidem. K tomu navíc je možné narazit na velké množství dalších zařízení: čtečky elektronických knih, různé netbooky, laptopy a smartbooky, hodinky, autopřehrávače, fotoaparáty a další chytrou elektroniku. Android umožňuje větší různorodost i mezi stejnými typy zařízení. Díky Androidu je tak možné koupit chytrý telefon s hardwarovou klávesnicí, s projektorem, dvěma SIMkami, 3D obrazovkou nebo třeba s ochranou proti poškození vodou, prachem a nárazy.
iOS - Android                       0 : 1

3. Možnosti přizpůsobení
Android lze využívat nejenom na různých zařízeních, viz výše, ale i s různými typy procesorů (ARM i x86). Výrobci zařízení mohou nejenom nabízet zařízení s vlastním uživatelským prostředím, ale dokonce mohou s využitím zdrojových kódů Androidu vytvořit jeho vlastní klon, což využívá např. Amazon, který je dle mého názoru v probíhající válce o ovládnutí trhu s chytrou elektronikou jakýmsi černým koněm vzadu. Zatímco se ostatní perou, tak on pomalu a promyšleně buduje své impérium. Jsem opravdu zvědav, s čím Amazon přijde 6. září...
iOS - Android                       0 : 1

4. Aplikace
V oblasti aplikací pro iOS a Android to vidím na remízu. Oba systémy mají pro vývojáře aplikací své pro a proti, čehož výsledkem je zhruba stejný počet aplikací pro oba systémy a vyrovnané skóre u důležitých aplikací.
iOS - Android                       1 : 1

5. Věda a výzkum
Nevzpomínám si, že bych četl o nějakém větším nasazení zařízení s iOS ve vědeckém projektu. Android je v tomto směru, pravděpodobně díky otevřenosti svého kódu, úspěšnější. Posledním úspěchem Androidu ve vědě je jeho nasazení agenturou NASA do miniaturních satelitů. Jelikož však ani u Androidu není možné říci, že by byl ve vědě zrovna často nasazován, tak tento bod nechám bez hodnocení.
iOS - Android                       0 : 0

Závěr
Android podporuje inovace více než iOS. Když Apple útočí na Android, tak by neměl argumentovat tím, že mu jde o rozvoj IT. Tomu by dle mého názoru naopak prospělo, kdyby Apple namísto do právních bitev investoval více do výzkumu.
Mimochodem, jeden patent ohodnotil soud svým verdiktem na zhruba 150 milionů dolarů. Řekněme, že špičkový vývojář přijde Apple na 150 tisíc dolarů ročně (včetně všech odvodů a režijních nákladů). Jeden patent je pak roven tisíci let práce takového vývojáře. Když jsem si vybaven touto představou o hodnotě patentů přečetl, jaké přelomové vynálezy v nich byly chráněny, tak jsem okamžitě po opadnutí prvotního úžasu podepsal petici Defend Innovation.