Dienstag, 1. Mai 2012

Začátek konce Microsoftu?

I přes to, že Microsoft má stále velmi dobré finanční výsledky, tak letošní rok může znamenat začátek jeho konce. Nikoliv konce absolutního, ale konce coby jedné z klíčových IT firem. Význam Microsoftu je silně svázán s téměř monopolním rozšířením jeho operačního systému na desktopech. Skrze svůj operační systém se mu daří prosazovat své další produkty, jako je kancelářský balík či prohlížeč webu.

Jenomže na desktopech se podíl Windows snižuje - zejména ve prospěch MacOSX. Tempo růstu MacOSX je sice pomalé, ale i tak plíživě narušuje monopol dominantního operačního systému. To by nebylo nic tak strašného, pokud by zároveň Windows nepropadl na mobilních zařízeních. Ve firmách už přestává platit, že jediným dovoleným operačním systémem jsou Windows a to zejména díky chytrým telefonům a tabletům.

Windows zatím drží nad vodou obrovské množství aplikací, které jsou vytvořeny pouze pro něj, jenomže vývojáři v poslední době čím dál tím více přesouvají své aktivity na web. To je logický vývoj, jelikož web je univerzální platforma a ten kdo chce, aby jeho služby byly dostupné ze všech výpočetních zařízení, tak buď musí podporovat stále rostoucí počet operačních systémů nebo udělat webovou službu, která může být případně doplněna o relativně jednoduché aplikace pro vybrané platformy. Jednoduché proto, že z větší části využívají funkcionalitu z webového rozhraní služby.

Uživatelé, kteří zjistí, že na webu mají všechny hlavní služby, které potřebují, se mohou svobodně rozhodnout s jakým operačním systémem si pořídí počítač. Tj. už nemusí nutně kupovat počítač s Windows, ale mohou se rozhodnout třeba pro Ubuntu či jinou distribuci Linuxu. Nebo dokonce pro počítač s prohlížečovým operačním systémem, jako je ChromeOS. Pokud tento "webový" trend bude dále posilovat, tak Microsoft ztratí tržní pozice v nejdůležitějších oblastech jeho působení.

Pro Microsoft je velmi důležitý úspěch Windows 8. Je to jeho zřejmě jeho poslední šance nástup webového trendu zastavit nebo alespoň zpomalit. Pokud Windows 8 nebude úspěšný, tj. pokud pod letošním Vánočním stromkem nebudou převažovat zařízení s Win8, tak během několika let bude Microsoft pouze jednou z IT firem. Vývoj informačních technologií však budou určovat firmy jiné.