Sonntag, 8. August 2010

Nikoliv rádia, ale sociální sítě pane ministře

Ministr vnitra dal občanům postiženým povodněmi radu: "Kupte si tranzistorová rádia". Chtěl by tak zajistit, aby mohli být informováni, i když vypadne elektřina a telefon.

Osobně toto považuji za velmi špatný nápad. Ne každé tranzistorové rádio má v sobě i baterky a pokud je má, tak jsou jen velmi málo kdy nabité, jelikož rádio je obvykle zapnuté do elektrické sítě a o nabíjení se nikdo nestará, takže baterie pomalu ale jistě odcházejí, až nakonec vytečou.

Hlavním problémem rádia však je, že je celkem dost nepraktické pro přenášení aktuálních informací do konkrétních lokalit. Mnohem lepší cestou jsou komunitní sítě, jako je Twitter, Facebook, YouTube nebo Flickr, které umožňují nejenom přenos obecných informací, ale i rychlou komunikaci, organizaci pomoci, lokalizaci problematických oblastí atd. S pomocí chytrého telefonu, MIDu nebo notebooku je lze používat i v terénu. Chytré telefony navíc mají obvykle integrováno i to rádio, i když si nemyslím, že by na jeho poslech měl během povodní někdo čas.

Osobně jsem během povodní ocenil zejména Twitter (viz účet Krásnolipsko). S ohledem na získané zkušenosti bych doporučil městů i obcím, aby moc neposlouchali rady pana Johna a pokusili se spíše využít možností sociálních sítí.

5 Kommentare:

  1. Dostal jsem e-mailem následující připomínku: "...problém bude nedostatek elektřiny, ne každý má na venkově v ČR nejmodernější mobil s přístupem na internet."

    Moje odpověď je, že ceny chytrých telefonů klesají velmi rychle. Již nyní se nejlevnější prodávají kolem 3 tisíc. Navíc na Twitter není třeba chytrý mobil. Docela stačí ne úplně hloupý mobil :-)

    Co se týče výpadků elektřiny, tak tu mobilní telefony řeší mnohem lépe, jelikož ony jsou konstruovány tak, aby fungovaly co nejdéle bez nabití. Když vypadne mobilní síť, tak stále je šance, že se připojí např. přes WiFi v improvizovaném krizovém štábu.

    Pokud ministr vnitra domlouvá občanům, aby udělali nějakou investici, tak by se měl dívat do budoucna a ne do minulosti.

    AntwortenLöschen
  2. Pak jsou zde také důchodci.. těm moderní technika příliš neříká.

    AntwortenLöschen
  3. Ti obvykle rádio mají. Stačí jim včas dodat baterky a říct, kterou stanici mají mít naladěnou. Obvykle ale stejně je nutné starší lidi kontaktovat přímo a ty nejdůležitější informace jim říct bez prostředníka.

    AntwortenLöschen
  4. Potom tu je moznost vypdku BTS, ktera je napr na mestske budove a mate jak po telefonovani tak i internetu.
    Takze v podstate jste navrhl mit chytry mobil, u ktereho budete platit datove pripojeni, nebude kde nabit, protoze pri brouzdani po netu se vybije rychleji. A v extremnim pripade si ani nezavolate, protoze pojde do kolen i sit. Proti tomu tranzistorak, ve kterem vydrzi baterie i nekolik let (dnes uz jsou kvalitnejsi a nevytekaji), ktery ma dosh prijmu rekneme 100km, takze je nepravdepodobne ze by vypadl vysilac a batrky ma kazdy konzum, trafika a dokonce i vietnamec.... Dalsi vec je ze radio muzete polozit na okno nechat hrat a venovat se jine praci, naprikad pytlovani pisku, nebo kdyz je po vsem i uklidu.
    Nemuzu si pomoc, ale furt mi to radio vychazi jako spolehlivejsi zdroj informaci.

    PS mimochodem, i ty tuzkove baterie jdou poslat v ramci pomoci jako treba balena voda. To s baterii do mobilu neudelate.
    PSS mam i smartphone i radio :)

    AntwortenLöschen
  5. No, myslím si, že tuhle diskusi vyřeší trh. Chytrých mobilů se prodává čim dál tím více, zatímco tranzistoráků čím dál tím stejně málo. Odpovědí na výpadky proudu jsou solární nabíječky nebo přímo telefony se zabudovanou fotovoltaikou. Během letošních povodní u nás však výpadky proudu byly jen krátkodobé, takže nabíjení mobilů nebyl problém. A to jsme v oblasti, kde jsou rozvodné sítě jen velmi málo spolehlivé a výpadky jsou celkem běžnou věcí.

    V krizových situacích by možná šlo při výpadku BTSek udělat cosi jako roaming a umožnit využívat BTSky konkurence. Teoreticky je možné mít v záloze pro takovéto případy mobilní BTSky, které se dopraví do postižené oblasti. Řešení lze jistě najít, pokud by byla vůle jej hledat. Osobně mám ale pocit, že ministr se přijel podívat, jak vypadá velká voda, prohlásil pár siláckých vět a zase odjel...

    AntwortenLöschen