Mittwoch, 28. Dezember 2011

Rok 2012 bude rokem Googlu

Jestliže v uplynulém roce byl miláčkem IT médií Apple a v roce 2010 Facebook, tak v roce 2012 lze očekávat, že nebude dne, kdy by se nepsalo o Google. Google totiž bude důležitým aktérem největších IT bitev nadcházejícího roku:
  • Android bude s iOS soupeřit jak ve standardních disciplínách: počet uživatelů, aktivací, množství stažených a koupených aplikací, apod. Bojovat se bude ale i o nejrozšířenější a nejvýnosnější mobilní inzertní systém nebo o nejlepší obchod s hudbou, filmy a knihami. Součástí tohoto boje bude doufejme i trochu intenzivnější soupeření mezi GTalk a Skype. A pochopitelně budou padat nové patentové žaloby, a jelikož jde o velké peníze a moc, tak se ani v roce příštím nebude hrát v rukavičkách.
  • Velmi zajímavé bude sledovat i závod o nejrozšířenější prohlížeč webu, ve kterém se Chrome pokusí sesadit z trůnu IE. A nepůjde možná ani tak o počet uživatelů, ale spíše o rozšíření nových technologií, jako je programovací jazyk Dart nebo formát obrázků WebP. Domnívám se, že právě proto byl Google ochoten podepsat s Mozillou smlouvu, která jej bude stát 300 mil. dolarů ročně. Nevěřím, že Google tyto peníze dá Mozille jen za to, že jeho vyhledavač bude přednastavený jako výchozí.
  • Velká bitka se dá očekávat mezi Google+ a Facebookem. Google chce G+ prosadit opravdu velmi. Neváhal kvůli tomu ani zmrzačit YouTube, Blogger, Picassu a další své služby. Podle právě zveřejněné analýzy by Google+ mohl mít na konci příštího roku 400 milionů uživatelů oproti stávajícím šedesáti. Osobně jsem skeptičtější. Dovolím si však tipnout, že ten kdo v tomto souboji bude tratit nejvíce bude Twitter a mnoho dalších menších sociálních sítí.
  • Ač to tak nyní nevypadá, tak nelze vyloučit, že Bing zaútočí na vyhledávač Google a ubere mu tržní podíl. Tedy za předpokladu, že Microsoft není již zcela impotentní.
  • Naopak je ale téměř jisté, že Google Apps udeří na MS Office a Microsoft to pocítí ve snížení příjmů jak z prodeje kancelářského balíku, tak i Exchange serveru a dalších navázaných služeb.
Nebo myslíte, že nějaká jiná IT firma má lépe nakročeno stát se v příštím roce sledovanější než Google?