Donnerstag, 24. September 2009

Marketing za hranicí etiky

Včera mi na mobil volala jakási cestovní kancelář, která se mi dost agresivně snažila vnutit nějaký zájezd. Odkud vzali moje číslo a drzost na něj volat nevím. Dnes ráno je však trumfla Česká pojišťovna.

V poštovní schránce jsem našel seriózně vypadající dopis od České pojišťovny se složenkou na zaplacení 154Kč. Mám u nich povinné ručení. Na složence je napsáno: "Pojištění Vaší rodiny při dopravní nehodě" a velkými písmeny pak ještě: "ZAPLATIT DO 27.10.2009". Už jsem se chystal to zaplatit, když jsem si všiml, že je u toho i návrh pojistné smlouvy.

Podíval jsem se na něj a uvědomil si, že jde o trik, jak ze mě dostat další peníze. Nejdřív se mi nechtělo věřit, že by tak významná pojišťovna byla něčeho takového schopna. Nic jsem si u ní neobjednával, nikdo mě na nic předem neupozorňoval, prostě mi poslali smlouvu a poukázku na platbu a doufali, že o tom nebudu přemýšlet a zaplatím to. Málem byli úspěšní.

Aby toho nebylo málo, tak smlouvu není třeba uzavírat podpisem, jak je tomu běžně, ale "návrh pojistitele na uzavření pojistné smlouvy lze přijmout zaplacením pojistného". Jakmile bych tedy jednou zaplatil, tak bych musel platit stále. Jednoduché, ale geniální.

Připadá mi, že marketing různých společností je stále agresivnější a nevybíravější. Možná k tomu přispívá finanční krize. Je velmi varující, že tyto praktiky začaly používat i velké a seriózní instituce.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen