Montag, 1. Juni 2009

Do Evropy prosím s rozumem

Připadá mi, jako by volby do krajských zastupitelstev a Senátu byly předevčírem a kampaň zapomněla skončit. Probíhá stále, je vedena agresivně, v negativním duchu a zcela bez ohledu na to, kam se vlastně bude volit. Dominantními tématy jsou jednou zdravotnické poplatky, podruhé házení vejci. Věcná diskuse se v takové atmosféře vede jen velmi obtížně. Výsledkem je rozpolcená společnost, která volí především podle pravolevého schématu, což vede k posílení dvou velkých stran a vytěsnění těch menších, o nezávislých nemluvě.

Strana zelených se nyní potácí kdesi kolem 5%. Může si za to sama. Ne však nedostatky ve znalostech biomasy či soukromými e-maily poslanými na špatnou adresu, ale tím, že byla málo vypočítavá. Před dvěma lety, když se Strana zelených dostala do Poslanecké sněmovny, měla na výběr jít do vlády nebo být v opozici. Zvolila špatně. Kdyby si vybrala opozici, tak by mohla využít potenciál parlamentní opozice k úspěchu v krajských a senátních volbách a nyní i v evropských volbách. Navíc by získala čas na vnitřní posílení a přípravu na vládnutí.

Strana zelených se však "bohužel" rozhodla ochránit Českou republiku před velkou koalicí a jít do vlády nemající většinu v Poslanecké sněmovně. (Škoda, že díky ne zcela spravedlivému přepočtu hlasů na poslanecké mandáty dostala Strana zelených pouze 6 namísto 12 či 13 poslanců, které by jí čistě aritmeticky přináleželi. Pak by vláda měla pohodlnou většinu.) Takovéto vládnutí na ostří nože by zamávalo i s usedlejšími stranami (Lidovci jsou toho důkazem). Pro mladičkou a idealistickou Stranu zelených pak mělo téměř fatální důsledky. I přes to, že všechna tři ministerstva svěřená Straně zelených (životní prostředí, zahraničí a školství), pracovala skvěle, a přes to, že Strana zelených zvládla výborně i svůj podíl na předsednictví Evropské unie, tak to neuchránilo vládu ani Stranu zelených od pádu.

Ten pád však zatím není definitivní. Myslím si, že Strana zelených by měla dostat ještě jednu šanci. Z absurdní logiky politického marketingu vyplývá, že o této šanci se nebude rozhodovat v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny, ale již tento týden ve volbách do Evropského parlamentu. A proč si myslím, že by Strana zelených měla dostat druhou šanci?
  1. Shození vlády uprostřed mandátu považuji za nefér. Vláda neměla čas dokončit rozdělané projekty a obhájit výsledky. Dokonce ani nebyla nabídnuta žádná alternativa krom naděje, že předčasné volby vše vyřeší.
  2. Pokud Strana zelených neuspěje, tak je velmi pravděpodobné, že v příští Poslanecké sněmovně budou pouze čtyři nebo tři politické strany. To by znamenalo nejenom pozvánku pro totalitní pohrobky do vlády, ale rovněž ochuzení poslanecké sněmovny o středový proud. Jako varování může sloužit výsledek posledních Senátních voleb, kdy uspěli pouze levicově či pravicově vyhraněné strany (viz výsledky).
  3. Strana zelených dokázala, že je schopna úspěšně prosazovat témata, která jsou mimořádně důležitá pro zachování kvality našeho života na této planetě.
  4. Strana zelených vede poctivou, pozitivní a nekonfliktní předvolební kampaň, která přináší i inovativní prvky, jako jsou např. Mikrotémata.
  5. Navíc si dovolím jen tak mimochodem zmínit, že evropský program Strany zelených považuji za velmi kvalitní. A rovněž posílení frakce zelených v Evropském parlamentu považuji za důležité. Ale takovými argumenty nechci moc zatěžovat. Už jsem pochopil, že program se v politice dnes až tak moc nenosí...

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen