Freitag, 31. Oktober 2008

Jakou distribuci Linuxu?

Co nevidět budu mít nový počítač. Vybíral jsem jej úmyslně bez operačního systému, jelikož chci po pár letech opět vyzkoušet Linux. Nyní řeším výběr distribuce. Mám tři kandidáty: Mandrivu, openSUSE a Ubuntu. Ubuntu je nejrozšířenější, se SUSE mám celkem dobré dřívější zkušenosti, Mandrivu má již pěkných pár let nainstalovanou kolega, se kterým sdílím kancelář, takže by mi mohl být nápomocen při řešení problémů.

Ideální by bylo otestovat všechny tři distribuce a vybrat tu, která mi bude nejlépe vyhovovat. Problém je, že se mi nechce moc ztrácet čas instalacemi a testováním.

Počet uživatelů

Když se podívám na počty uživatelů, tak celosvětově i v Česku dominuje Ubuntu. Podle Distrowatch je nejoblíbenější distribucí Ubuntu, následovaný openSUSE. Mandriva je někde mezi čtvrtým a sedmým místem. Abych si udělal lepší obrázek o situaci u nás, tak jsem si vytvořil souhrn z anket ABCLinuxu. Na desktopu Ubuntu letos získalo přes třetinu hlasů, druhé openSUSE třináct procent a čtvrtá Mandriva jedenáct procent. Důležitý je přitom i trend, který je v ČR především ve prospěch Ubuntu a v neprospěch Mandrivy, která od roku 2003 nepřetržitě klesá. V globálním měřítku je to podobné, ale s tím rozdílem, že u Mandrivy je v poslední době pozorovatelná změna směrem nahoru. Je ale otázka, jak dlouho jí to vydrží.

Srovnání parametrů

Pročetl jsem nemálo článků, ale nemůžu říct, že bych se dozvěděl nějaký argument, který by pro mě znamenal výrazný příklon nebo odklon od některého ze zvažovaných dister. Celkový dojem ze všech těch článků mám, že všechny tři distribuce jsou skvělé a liší se pouze v drobnostech. Doufám, že tomu tak opravdu je. Mé předchozí zkušenosti však nejsou tak optimistické. Zatímco na Mandrake jsem tehdy nebyl schopen rozchodit i zcela triviální věci, tak v SUSE fungovalo téměř vše hned a dobře. Ale to bylo zhruba před pěti lety.

Nejvíc mi pomohlo srovnání distribucí na polishlinux.org. Zde překvapivě vychází nejlépe Mandriva, za ní skončilo openSUSE a Ubuntu nasbíralo nejméně bodů. Jediné, co mě v tomto srovnání u Mandrivy znepokojuje, je nízké hodnocení stability a zralosti distribuce.

Desktopová prostředí

V poslední době zřejmě převládá Gnome, které moc neznám, nad KDE. Podle diskusí na fórech se KDE4 stále ještě nedostalo do plně stabilní podoby. Navíc mi připadá, že KDE zbytečně ztrácí energii na málo perspektivní projekty typu KOffice, namísto toho, aby se soustředilo na kvalitu desktopového prostředí samého. Proto mně spíše láká Gnome. Na druhou stranu KDE již přece jen trochu znám a rád bych jej měl rovněž nainstalované.

Nejblíže tedy mé představě je v tomto ohledu openSUSE, které sice preferuje Gnome, ale ještě donedávna mělo jako jako výchozí prostředí KDE, takže se dá očekávat, že v něm budou dobře použitelná obě prostředí.

Rozhodnutí

V současnosti vychází nové verze všech tří distribucí. Mandriva a Ubuntu již vyšly, zatímco openSUSE vyjde až 18. prosince. Jelikož doufám, že nový počítač dorazí již brzy a nechci instalovat starou distribuci nebo experimentovat s betou, tak openSUSE zřejmě nasadím jenom v případě, že se nesžiju s Mandrivou i Ubuntu.

Nejprve otestuji Ubuntu. Pokud narazím na nějaké problémy, jejichž řešení by bylo časově náročné, nebo mi nepadne do oka Gnome, tak ho přeinstaluji Mandrivou.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen