Montag, 15. September 2008

Dálniční přivaděč a Benteler - témata pro Senát?

Zajímavostí aktuálních voleb do Senátu jsou na Děčínsku dvě témata zmíněná v nadpisu. Tato témata ač svou podstatou dosti rozdílná, mají jeden společný rys. V Děčíně i v Rumburku se na něm profilují protikandidáti hlavních místních kandidátů do Senátu.

Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, pokud by šlo o komunální volby. Senátor však nemá žádné přímé kompetence k řešení komunálních témat. Reálně může člen Senátu takovéto kauzy ovlivnit pouze tak, jak navrhuje Josef Zoser (v článku na Děčín.cz) nebo Monika Lampová (v odpovědi na dotaz na svém webu).

Proč se tedy stala z těchto ryze komunálních témat témata "senátní"? Myslím si, že to je celkem logický následek toho, že dvě největší strany zvolily za své senátní kandidáty komunální politiky. To je přitom celkem standardní přístup k výběru kandidátů do senátu, díky jemuž se Senát pomalu ale jistě zaplňuje starosty.

Nevím, komu napasování těchto dvou kauz na senátní kampaň ve výsledku pomůže a komu ublíží. Jsem však přesvědčen, že to odvádí pozornost od skutečné náplně práce senátora či senátorky. Byl bych rád, pokud by se voliči a zejména pak novináři kandidátů do Senátu ptali především na to, co chtějí v Senátu dělat a jak chtějí mandát senátora využívat mimo Senát. Jinak by se mohlo stát, že do Senátu vyšleme člověka, který sice výborně rozumí komunálním problémům v našem regionu, ale v Senátu bude tak trochu zbytečný.

Mimochodem, podobně jako "komunalizace" senátní kampaně na Děčínsku považuji za nebezpečné snahy o přeměnu krajských voleb na referendum o vládě. Pokud by se totiž tento pokus vydařil, tak by se mohlo stát, že v zastupitelstvech krajů budou namísto kvalitních lidí schopných pro daný kraj něco pozitivního udělat, sedět ideologové z jedné či druhé strany boje o obsazení ministerstev. Domnívám se, že s tímto referendem by bylo lépe počkat na volby do Poslanecké sněmovny.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen