Montag, 18. Juli 2011

Jaká zařízení lze nahradit chytrým mobilem

Když jsem kupoval chytrý mobil, tak jsem kalkuloval s tím, že mi tento přístroj nahradí několik jiných jednoúčelových přístrojů. Díky tomu jsem byl ochotný za něj dát víc peněz než za obyčejný telefon, jelikož jsem předpokládal, že chytrý mobil mi bude peníze šetřit. Co vše mi chytrý mobil (ne)nahrazuje?

Telefon
Samozřejmě i chytrým telefonem můžu volat a SMSkovat stejně dobře jako hloupým telefonem. A i všechna zařízení, která mi nahradil hloupý telefon, mi chytrý telefon nahrazuje také (hodinky, budík, stopky,...).

IP telefon
IP telefonií na chytrém mobilu jsem trochu zklamaný. Aplikace CSipSimple je sice skvělá a umožňuje vše, na co jsem si jen pomyslel, ale kvalita hovoru je výrazně nižší, než když používám samostatný IP telefon. Předpokládám, že problém je ve větší latenci WiFi a nižší kvalitě WiFi antény v mém telefonu, oproti bezdrátové komunikaci na bázi DECT, kterou využívá náš bezdrátový IP telefon. V tomto případě tedy zatím specializované zařízení není chytrým mobilem nahraditelné.

MP3 přehrávač
MP3 přehrávač díky chytrému mobilu již vůbec nepoužívám. Je to dáno zejména tím, že poslouchám převážně podcasty. Ty jsem dříve stahoval do počítače a následně kopíroval do MP3 přehrávače. Nyní si podcasty stahuji přímo do mobilu, takže mi odpadlo jak kopírování do přehrávače, tak i mazání starých podcastů, jelikož v aplikaci Hapi Podcast mám nastaveno automatické smazání souborů po jejich přehrátí.

Navigace
Dokud Google neuvolnil svoji navigaci i pro Českou republiku, tak jsem sice testoval různé volně dostupné navigační aplikace, ale ani jedna nefungovala tak, že bych si troufnul podle ní jezdit. Navigace od Google již použitelná je. Jelikož jsem nikdy nevlastnil žádnou jinou navigaci, tak nemohu srovnávat, ale pro moje občasné potřeby mi navigace od Google více než dostačuje, takže mi zmizela potřeba investovat do samostatného přístroje.

Kompas
Kompas je sice věc, kterou potřebuji jednou či dvakrát do roka, ale o to víc se mi hodí, mít jej na mobilu a nemuset v momentě potřeby přemýšlet, kam jsem jen ten kompas před rokem schoval. Aplikace Compass umí i pár zajímavých věcí navíc, ale nemůžu říct, že bych je i skutečně použil.

Fotoaparát / kamera
U mých starších (hloupých) telefonů jsem fotoaparát používal pouze, když jsem nutně něco potřeboval vyfotit, ale neměl jsem u sebe fotoaparát. U chytrého mobilu, ač nefotí o moc lépe, využívám fotoaparát mnohem častěji. Fotky i fotoaparát totiž mohu používat v různých aplikacích a i sdílení a práce s fotografiemi je příjemnější. Až budu kupovat nový mobil, tak omezím výběr na přístroje s kvalitnější optikou. Pak si vystačím bez samostatného fotoaparátu.

Kalkulačka
Kalkulačku jsem používal i na starém mobilu, ale jen v terénu, když jsem neměl nic jiného po ruce, a se skřípěním zubů. S chytrým mobilem jsem přestal klasickou kalkulačku využívat. Kvalitních kalkulaček je v Android Marketu více než dost, a to i vědeckých, jako je RealCalc. Používání je díky dotykové obrazovce stejné jako u samostatného přístroje.

Diktafon
V zásuvce psacího stolu mám klasický diktafon. Když jej ale náhodou potřebuji, tak jsem pochopitelně od svého stolu vzdálen minimálně několik kilometrů. Díky aplikacím jako je Recordroid či AndRecorder mohu svůj starý diktafon konečně vyhodit, aniž by mě trápila otázka, zda jej nebudu náhodou někdy přece jen potřebovat. Služba Soundcloud dává navíc nahrávání a publikování zvukových záznamů i sociální rozměr a posouvá tak možnosti chytrých mobilů oproti obyčejným diktafonům na vyšší úroveň.

Chůvička
Když se nám narodilo první dítě, tak jsme dostali jako dárek elektronickou chůvičku. Byly s ní jenom problémy. Dvě zařízení (vysílač a přijímač) a dvě nabíječky se stále někde pletly. Občas jsme k dítěti dali místo vysílače přijímač, takže jsme nesledovali, ale budili. Jindy jsme vše nastavili správně, ale zařízení nefungovalo. Chůvičky jsme se tedy rychle zbavili. Při nákupu IP telefonu, jsme pak vybrali zařízení, které mělo i funkci chůvičky. Telefon jsme dávali k dítěti nastavený tak, aby nám zavolal na některý mobil, jakmile se dítě probudí a začne žvatlat. Aplikace Baby monitor poskytuje oproti našemu IP telefonu širší možnosti nastavení a je ji možné používat nejenom u nás doma. Chůvičku sice už potřebujeme jen opravdu výjimečně, ale o to víc dává smysl mít ji v mobilu.

Čtečka knih
Aplikace Moon+ Reader je skvělá, ale s ohledem na malou obrazovku mého telefonu je čtení knih na něm nepříjemné, takže jsem zatím žádnou knihu na mobilu nepřečetl. Zvažuji, zda nekoupit čtečku knih s elektronickým inkoustem nebo zda ještě počkám, až koupím mobil s větším displejem. Na mobilu však celkem často čtu online časopisy prostřednictvím aplikací Online Zeitungen a Česko Zprávy.

Počítač / tablet
Počítač mi sice mobil určitě nenahradí, ale je jeho výborným doplňkem. Když se potřebuji podívat na předpověď počasí (Meteoservis), na e-mail, do kalendáře, na úkoly (GTask), na jízdní řády (Pubtran), procvičit němčinu (DeutschTests), atd. tak je pro mne jednodušší se podívat do mobilu než zapínat počítač.
Na druhou stranu, zatím moc nevidím důvod, proč kupovat tablet. Na práci je pro mne použitelnější počítač a jinak si vystačím s mobilem.

Shrnutí
Chytrý mobil může velmi dobře nahradit zejména málo používaná zařízení. Oproti některým jednoúčelovým zařízením nabízí pestřejší škálu funkcí, a tudíž je nejen nahradí, ale i v mnohém předčí. Dobře rozmyšlená investice do chytrého mobilu může být nejenom ekonomická, ale rovněž velmi praktická, jelikož mobilní telefon je obvykle - narozdíl od jiných zařízení - stále po ruce...

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen