Freitag, 28. August 2009

Porazit P2P je tak snadné

Snahy o likvidaci rozličných P2P sítí se již pomalu stávají evergreenem. Krom zjitřených emocí však zatím žádnou viditelnou změnu chování uživatelů Internetu nepřinesly. Protipirátským organizacím se zatím daří především kriminalizovat mladé lidi, jejichž představa o dostupnosti zábavy je odlišná od jejich rodičů a prarodičů.

Domnívám se, že tak úspěšnou technologii, jako je P2P, není možné porazit soudní cestou, ale pouze technologicky. Technologie založené na P2P jsou totiž velice flexibilní a útoky na ně vedou akorát k jejich modifikacím, prostřednictvím nichž se stávají stále více odolné a tím i úspěšné.

Aby bylo možné P2P porazit technologicky je nutné se nejprve podívat, jaké jsou jejich slabé a silné stránky. Výhodami P2P jsou především online dostupnost velkého množství mediálních dat v použitelných formátech, neexistence regionálních omezení, snadné vyhledávání a funkčnost bez ohledu na operační systém. Na druhou stranu nabízené soubory jsou dostupné jen někdy. To, co zrovna není v kurzu, je dostupné velmi špatně. Stahování je často velmi pomalé a nespolehlivé. Stažené soubory jsou různorodé kvality a uživatel si nikdy nemůže být jist, zda si do počítače nestáhl i nějaký vir nebo trojana.

Z výše uvedeného je jasné, že porazit P2P lze současnými technologiemi poměrně snadno. Stačí mediální data nabídnout za rozumnou cenu ve formátech použitelných v různých operačních systémech, přehrávačích a čtečkách a přestat lpět na regionálních omezeních a časových prodlevách ve zpřístupnění na Internet. Jakmile se např. film objeví v online půjčovně, tak velká část zájemců o jeho zhlédnutí využije raději tuto možnost. Tím velmi pravděpodobně klesne počet sdílečů daného filmu pod kritickou hranici, což znamená, že si film přes P2P nestáhnou ani ti, kdo za něj nechtějí platit. Další výhodou legálních metod distribuce je, že se mohou lépe integrovat do sociálních sítí. Málokdo se je totiž ochoten chlubit, že se podíval na film či poslouchal hudbu v rozporu s autorským zákonem.

Zejména v muzice je dnes velký počet úspěšných projektů, které dle mého názoru začínají snižovat potřebu lidí stahovat hudbu přes P2P. Jde např. o iTunes, Last.FM či nově Grooveshark. U filmů se takovéto projekty teprve rodí. Uvidíme, jak uspěje YouTube Movies a zda se do českých online půjčoven začnou dostávat i nové filmy. Rovněž u knih bude zajímavé sledovat, jak dopadnou Google Books a podobně zaměřené projekty. Osobně jsem přesvědčen, že nové (legální) online cesty distribuce mediálních dat postupně P2P vytlačí, z čehož budou mít uživatelé radost a autoři profitovat. Tratit budou protipirátské organizace a provozovatelé P2P sítí. U obou jsem však přesvědčen, že najdou nové možnosti uplatnění.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen