Donnerstag, 26. Februar 2009

Evropská komise by neměla nařizovat, co má být součástí instalace operačních systémů

Evropská komise chce společnosti Microsoft nařídit, aby při instalaci Windows a Windows Mobile nabízela kromě Internet Exploreru rovněž instalaci dalších prohlížečů. A začínají se objevovat spekulace, že obdobné opatření chce přijmout i vůči Apple.

Pokud by toto opatření vešlo v platnost, tak lze předpokládat, že by se postupně dotklo i dalších operačních systémů. Osobně mi toto přijde jako nebezpečný precedent. Moc nerozumím tomu, proč by měla Evropská komise určovat, jaké programy mají být nabízeny během instalace operačních systémů či jiných programů.

Z různých statistik poměrně jednoznačně vyplývá, že trh operačních systémů se začíná pomalu ale jistě zpestřovat. A není to jen rostoucí podíl Mac OS X a Linuxu, ale také mobilní operační systémy, jako Symbian, OS X, LiMo nebo Adroid, které začínají ubírat zatím ještě dominantním Windows stále větší procenta uživatelů.

Domnívám se, že podobné regulace trhu s počítačovými programy rozvoji IT nepomohou, ale spíše vytvoří další nadbytečná omezení. Raději bych, kdyby Evropská komise:
  • požadovala po členských státech EU, aby s občany komunikovali prostřednictvím otevřených formátů,
  • omezovala softwarové patenty a pirátství a
  • podporovala tvorbu a distribuci svobodných programů a dat.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen