Donnerstag, 25. September 2008

Co bych užil na Twitteru

Někdy bývá v odborných časopisech českým programátorům vyčítáno, že příliš často jenom kopírují zahraniční vzory a spoléhají na to, že budou v Česku úspěšní díky lepší lokalizaci. Osobně to až tak kriticky nevidím. Vždy se mi u čtení takového článku či komentáře vybaví rozhovor se starým rockerem (už si nepamatuji o koho konkrétně šlo), který vyprávěl o svých začátcích, kdy jenom "počešťoval" americké rockery, což ho postupně vedlo k vlastní tvorbě. Možná to bude u programátorů podobné...

Problém českých programátorů je, že pokud se chtějí prosadit v mezinárodní konkurenci, tak mohou jen velmi těžko prorazit, protože v ČR není moc silná tradice ve financování rizikových projektů. Avšak i přes to tu jedna cesta, jak se dostat na světový trh, je i pro drobné programátory.

Tou cestou jsou rozšíření či doplňky k úspěšným projektům, jako je např. Twitter. Osobně, kdybych měl dostatečně programátorské a časové dispozice, tak bych uvažoval o níže popsaných dvou aplikacích. Myslím si, že takovýchto méně či více zajímavých možností je prakticky neomezené množství...

1. Souhrny


Dost času jsem strávil neúspěšným hledáním aplikace, která by umožňovala nechat si zasílat denní, týdenní či měsíční souhrny z Twitteru. Osobně bych potřeboval něco pro vytváření krásnolipského e-mailového bulletinu:
Předmět zprávy: Novinky z Krásné Lípy
Tělo zprávy:
Hlavní zprávy
Záznamy z mého (resp. krásnolipského) profilu.
Drby a názory
Záznamy ze sledovaných profilů.

Dokáži si představit, že celosvětově by se našlo dostatečné množství lidí, kteří nemají čas či chuť sledovat Twitter neustále a ocenili by možnost dostávat pouze přehledy, aby se vývoj takovéto aplikace vyplatil. Finanční návratnost a pokud možno i zisk by se daly postavit na vkládání reklamy do zasílaných e-mailů a nabídce placené služby bez reklam.

2. Hlasové Tweety


Když jedu autem a něco mě napadne, tak nemám možnost to do Twitteru poslat. S ohledem na mojí zapomnětlivost je to opravdu velmi tristní, protože jsem si vždy velmi dobře vědom, jak vysoká je pravděpodobnost, že až se dostanu k psaní, tak už nebudu vědět, co mě to vlastně napadlo. Ocenil bych tedy možnost posílat do Twitteru hlasové zprávy podobně, jako je možné tam z mobilu posílat fotky.

Jak takovou funkci ekonomicky zhodnotit nemám tušení, ale jsem si jist, že pokud by se podařilo takovouto funkci udělat uživatelsky velmi přívětivě, tak by to pro mě byl poměrně podstatný důvod pro koupi telefonu s touto aplikací.

3 Kommentare:

  1. No k bodu 2: na to máme hlasové poznámky ne? Každý schopnější telefon / komunikátor / PDA by to měl zvládat :-)

    AntwortenLöschen
  2. Ahoj Jirko. Problém je, že pokud bych chtěl tímto způsobem něco poslat na Twitter, tak bych zřejmě musel:
    1. nahrát svoji poznámku,
    2. vystavit ji někde na Internetu (nevím, zda je to možné z mobilu, pokud ne, tak bych to nejprve musel přehrát do počítače),
    3. dát odkaz na nahrávku na Twitter.
    Abych něco takovéhoto dělal, tak by to muselo být mnohem jednodušší. Tj. muselo by být možné v jednom kroku poznámku nahrát a odeslat. A víc se o to nestarat.

    AntwortenLöschen
  3. No ale ty píšeš "Když jedu autem a něco mě napadne, tak nemám možnost to do Twitteru poslat." Tak jsem to pochopil tak, že chceš publikovat své rychle se objevivší myšlenky dřív než je zapomeneš. Přičemž dosud dáváš na Twitter spíš rozmyšlenější akce :-) Ale asi to jde využít i pro tento formát no...

    AntwortenLöschen