Sonntag, 25. Januar 2009

Státní podpora na nákup nových automobilů

Podle Aktuálně.cz nyní Ministerstvo průmyslu a obchodu analyzuje, zda by bylo vhodné zavést podporu na nákup nových automobilů. Následovalo by tak příklad Německa či Francie.

V Německu lze od 14. ledna do konce roku 2009 při nákupu nového osobního auta od státu získat prémii 2.500 Euro. Nové auto musí splňovat emisní limity Euro 4. Staré auto je sešrotováno zdarma.

Ve Francii je při nákupu nového auta namísto starého odvezeného do šrotu možné získat 1.000 Euro od 4. prosince 2008. Staré auto musí být minimálně 10 let staré. Nové auto nesmí mít emise CO2 vyšší než 160 g/km.

Jestliže MPO naznačilo, že u nás bude rovněž podobná prémie zavedena, tak mu nezbývá než ji rychle zavést. Jinak by automobilovému průmyslu uškodilo, jelikož lidé, kteří zvažují nákup nového auta, nyní s nákupem budou čekat na státní příspěvek.

Osobně se mi celkem líbí francouzské omezení na auta s nízkými emisemi oxidu uhličitého. Možná by bylo dobré výši podpory nejenom omezit hranicí 160 g CO2 / km, ale rovněž ji odstupňovat např. podle jednoduchého vzorce:

výše podpory = (160 - průměrné emise) * 200.000 / 160

Výše emisí a spotřeby paliva by se takto stala velmi důležitým kritériem při výběru vozidla. Jak by konkrétně vypadala je možné vidět v následující tabulce:


Zobrazit tabulku na celé stránce.

4 Kommentare:

  1. Nejsem zrovna nakloněn těmto podobám podpory. Ale váš přístup se mi líbí protože, toto je spíše než podpora automobilkám, tak podpora aut s nižší zátěží pro životní prostředí. Což je pro mě mnohem snesitelné, než jen podpořit jedno odvětví průmyslu, které se nedokáže vyrovnat s trhem.
    Ale obávám se, že konečný výsledek bude odlišný a skončí to jen "nalitím" peněz automobilkám.

    AntwortenLöschen
  2. Osobně předpokládám, že podoba případné podpory bude spíš odpovídat potřebám českých automobilek než ochraně životního prostředí. Osobně jsem celkem zvědav, zda a s čím MPO přijde.

    Celkem si dokáži představit, že MPO bude tak dlouho zvažovat, zda nákup nových aut nějak podpoří či nikoliv, až ekonomická krize skončí a podpora již nebude třeba. Výsledkem pak bude snížený prodej nových aut v důsledku čekání na rozhodnutí o podpoře, tj. více starých aut na silnicích, více lidí bez práce a méně odpadu na šrotovištích.

    AntwortenLöschen
  3. Mimochodem, Martin Bursík (krom jiného člen Energetické sekce SZ, kam jsem odkaz na tento blog poslal), mi odpověděl:

    "Ahoj Tondo, diky moc. Prave sedim na porade ekonomickych ministru s NERVem. Mam nachystano pres 10 opatreni na podporu environemntalnich technologii a uspor. Zdravi, Martin"

    Doufám, že se něco podaří prosadit...

    AntwortenLöschen
  4. Právě toho, že to skončí jen podporou automobilek se docela bojím, protože jak navrhujete, tak by byly nejvíce podpořeny spíše malé automobily, tedy z českých aut jen Fabie, "kolínská trojka" a toť vše (nevím co bude vyrábět/vyrábí hyundai na Moravě). Zbytek podpory by šel tedy do zahraničí. Ekonomiku by to jako takovou příliš nepodpořilo.

    AntwortenLöschen