Mittwoch, 24. September 2008

Jak používat Twitter

Chcete sledovat některý mikroblog na Twitteru nebo psát svůj vlastní? Níže jsem připravil stručný návod, jak Twitter využívat. Programy a utilitky, které doporučuji, jsem všechny ozkoušel. Programy, které jsem neměl možnost otestovat, tedy v přehledu nejsou. Týká se to např. Twitterrific (nevlastním iPhone).

Registrace do Twitteru

  1. Nejprve si na webu Twitteru vytvořte svůj profil.

  2. Pak jděte na profil, který chcete sledovat (např. můj), a klikněte na "Follow" (Sleduj).

  3. Abyste nemuseli stále chodit na Twitter a sledovat, co je nového, tak si můžete naistalovat některý z následujících prográmků či utilit, které Vám usnadní práci s Twitterem.

Užitečné aplikace

Pokud používáte Firefox, tak doporučuji nainstalovat rozšíření TwitterFox. Schová se do stavového řádku prohlížeče. Když na něj kliknete, tak zobrazí okno se záznamy ze všech sledovaných mikroblogů a políčko pro napsání zprávy.
Výhody: jednoduchost, rychlost a bezproblémovost.
Nevýhody: je nutné mít spuštěný Firefox.

Používáte-li některý z komunikačních klientů (Skype, Yahoo Messenger, AIM, Live Messenger, Google Talk nebo Jabber), tak otestujte Twitt'd. Není nutné nic instalovat. Jen si přidejte nový kontakt (twittd, twittd@live.com nebo twittd@jabber.com) a pošlete mu zprávu libovolného znění. Twitt'd se Vás pak zeptá na Vaše uživatelské jméno a heslo. Když mu je pošlete, tak Vám začnou automaticky chodit novinky ze sledovaných kontaktů.
Výhody: není nutné nic instalovat.
Nevýhody: zejména při registraci může trvat celkem dlouho než Twitt'd pošle nějakou zprávu. Rozhraní komunikačních klientů není optimalizováno pro Twitter, takže při posílání zpráv je třeba dávat pozor, aby nepřesáhly 140 znaků.

Jestliže máte volné místo v Google Desktop, tak si jej můžete zaplnit rozšířením Twitter.
Výhody: jednoduchost.
Nevýhody: zabírá v Google Desktop celkem dost místa.

Preferujete-li samostatné aplikace, tak můžete zkusit Digsby.
Výhody: použitelnost bez ohledu na instalované programy a operační systém. Program můžete používat i jako komunikační klient pro několik protokolů včetně u nás velmi rozšířeného ICQ. Program rovněž upozorňuje na nové e-maily a informuje o novinkách ve Vašem profilu na Facebooku.
Nevýhody: pro použití jenom pro Twitterování je to zbytečně náročná aplikace.

Posílání zpráv z mobilního telefonu s Javou Vám může zjednodušit uTweetMe. Program je nejjednoduší stáhnout do počítače a pak jej do mobilu poslat přes infračervený port, bluetooth nebo kabel.
Výhody: jednoduché posílání zpráv z mobilu (platíte jenom za přenesená data podle svého tarifu).
Nevýhody: neumí číst zprávy, takže pro čtení je nutné použít adresu: m.twitter.com. Na této adrese můžete i psát zprávy. Množství přenesených dat (a tedy i cena) je ale vyšší než při použití uTweetMe.

Posílat zprávy do Twitteru můžete rovněž přes SMSku. Nejprve je nutné v nastaveních Twitteru přidat své číslo. Pak můžete posílat zprávy na číslo: +44 7624 801423.
Výhody: jednoduché.
Nevýhody: za každou SMSku zaplatíte podle svého tarifu. Pozor, zprávy posíláte na mezinárodní číslo. Navíc znaky s diakritikou zabírají více než jeden znak, takže někdy jedna SMS může ve skutečnosti znamenat dvě či tři SMSky. Twitter na česká čísla neposílá aktualizace, takže čtení Twitteru je opět možné jenom přes: m.twitter.com.

5 Kommentare:

  1. Dik, presne tohle jsem potreboval.

    M.Hladecek

    AntwortenLöschen
  2. Ahoj, potřebuji jedinou věc. Jak zařídit, aby mi zprávy od někoho, koho "sleduju" chodili na mobil jak sms nebo na skype? Předpokládám, že by pak byl odběr zdarma. Nebo se pletu ? Díky

    AntwortenLöschen
  3. Posílání na Skype:
    1. Přidejte si twitter4skype jako kontakt do Skype.
    2. Pošlete twitter4skype následující zprávu:
    /account (shift+return)
    VášNázevÚčtuNaTwitteru (shift+return)
    Vaše heslo (shift+return)
    3. Jako odpověď Vám přijde: twitter4skype Registration complete!
    4. Pak můžete posílat zprávy na Twitter přes Skype a budete do Skype dostávat zprávy od Vašich přátel na Twitteru.

    Podobně funguje i Twitt'd (viz text článku). Problém obou je nízká spolehlivost.

    Posílání zpráv na mobilní čísla s českou předvolbou pokud vím tak není možné. Dokáži si však představit, že by se našla nějaká cesta, jak to realizovat.

    AntwortenLöschen
  4. Dobrý den já jsem vás chtěl poprosit jestli byste mi s něčím neporadil.Mě se líbí jedna americká herečka se kterou jsem se chtěl nějak spojit tak jsem začal hledat nějakou e-mailovou adresu dlouho jsem hleda ale nic jsem nenašel.Pak jsem se někde na internetu dočetl že se sní je možné spojit přes twitter tak jsem to zkoušel ale já se v tom nějak vůbec nevyznám.Tak jsem vás chtěl poprosit jestli byste mi s tím nějak neporadil nebo nenapsal nějaký návod.Já vůbec nevím na co tam kde musím kiknout když bych jí chtěl něco napsat a ani nevím kam musím napsat ten text a kdyby mi ona odpověděla tak kde bude ta odpověď.Udělal byste mi velkou laskavost. Děkuji.

    AntwortenLöschen